Hieronder lees je wie ik ben en wat mijn werkwijze is.

Welkom!
Leuk dat je een kijkje neemt op de website van Zaden uit Zalk. Ik heet Brenda en ben het gezicht achter Zaden uit Zalk. Sinds 2016  woon ik met mijn gezin in het landelijke dorpje Zalk, in Overijssel. Mijn passie voor tuinieren en alles wat groeit en bloeit komt hier helemaal tot zijn recht.

Ik groeide op het Drentse platteland op en had als klein meisje al een bloementuintje. Na mijn studie verpleegkunde belandde ik in Zwolle. Er kwam weinig van tuinieren. Al huurden we de laatste jaren wel een klein lapje moestuingrond waar ik mijn eerste Dahlia’s plantte.

Nu we weer op het platteland wonen, hebben we ruimte bij huis om heerlijk te tuinieren in de moes- en bloementuin. Ik verbaas en verwonder me dagelijks over de groeikracht en variatie van alles wat er groeit en leeft.

Brenda bij haar bloemen in haar pluktuin in Zalk

“Het gefladder en gezoem in de tuin is voor mij de kers op de taart van het tuinieren.”

4.over mij sint jansvlinder

“Hierdoor ben ik me steeds bewuster geworden van de invloed die we hebben op de natuur om ons heen”

Naast mijn werk
Het is heerlijk om naast mijn werk in het ziekenhuis in de tuin te kunnen werken. Ik ben dol op de kleuren, geuren de ongekende variatie in vormen en het gefladder en gezoem. Ook is het fantastisch om de seizoenen intens te beleven, door veel tijd buiten door te brengen.

Toen we hier kwamen wonen bestond de tuin uit gras en grind. Het zelf ontwerpen en aanleggen van de tuin was leerzaam en leuk. Ik volgde verschillende cursussen en las veel boeken maar werkte vooral op gevoel en door te experimenteren. Stap voor stap veranderde de tuin in een plek met fruitbomen, struiken, een moestuin en een bloementuin met vaste planten en eenjarige zomerbloeiers. Elk jaar kwam er een stukje bloementuin bij en de afgelopen jaren ook pluktuintjes. Al snel ontdekte ik dat een enorme verscheidenheid aan insecten en vogels onze tuin wist te vinden naar mate er meer beplanting om het huis kwam. Hierdoor ben ik me steeds bewuster geworden van de invloed die we hebben op de natuur om ons heen. Hoe klein of groot je tuin ook is, je hebt de mogelijkheid om bij te dragen aan het maken van een leefgebied voor bijvoorbeeld belangrijke bestuivers en andere tuinbewoners. Het gefladder en gezoem in de tuin is voor mij de kers op de taart van het tuinieren.

Daarnaast ben ik gewoon dol op bloemen. De kleuren, geuren en wonderlijke vormen blijven me verrassen. Ik hou ervan om te experimenteren met het zaaien van nieuwe soorten bloemen en geniet van het groeiproces. Het blijft telkens weer wonderlijk om uit een klein zaadje een volledige plant te zien groeien.