Herkomst van de zaden

Alle zaden van Zaden uit Zalk zijn afkomstig van planten uit eigen bloementuin en pluktuin. Ik tuinier gifvrij en zonder kunstmest. Op natuurlijke wijze met respect voor en in samenwerking met, de dieren onder en boven de grond. Bemesten doe ik met zelf gemaakte plantengier en biologische compost. Door een natuurlijk evenwicht in de tuin zijn er nauwelijks plaagdieren. Af en toe zitten er bladluizen op bepaalde planten maar met behulp van lieveheersbeestjes, oorwurmen en vogels, is die plaag snel verholpen.

Verder zorg ik goed voor de bodem. Want een goede bodem betekent sterke planten. En sterke gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. Ik hou de bodem gifvrij door alleen schone, biologische planten, bollen en knollen in de grond te stoppen.

Mijn vaste planten heb ik of zelf opgekweekt vanuit zaden of gekocht bij biologische kwekerijen. Bij de start van mijn tuin heb ik veel stekken gekregen van dorpsbewoners, die ook gifvrij tuinieren.

Zaden uit Zalk bij de pluktuin

Mijn manier van werken

Het voeden en beschermen van de bodem doe ik door gebruik te maken van belangrijke voedingsstoffen uit planten die in de omgeving te vinden zijn. Zoals brandnetel en smeerwortel, waar ik plantengier mee maak. Daarnaast mulch ik de bodem, door deze te bedekken met blad en ander organisch materiaal wordt het bodemleven gestimuleerd. Ook  beschermt het de bodem tegen het wegspoelen van voedingsstoffen en tegen uitdroging. Verder gebruik ik zoveel mogelijk eigen gemaakte compost of koop ik biologisch gecertificeerde compost. Spitten doe ik zo weinig mogelijk, waarbij het bodemleven intact blijft.  Dit bodemleven is een verzameling van organismen, waarbij schimmels, bacteriën en grotere en kleinere ‘bodemwezens’ er samen voor zorgen dat de grond gezond is en dat voedingsstoffen opgenomen kunnen worden door planten.

Ik ben steeds meer inheemse beplanting aan het toevoegen, voor het stimuleren van de biodiversiteit en om een natuurlijk evenwicht te creëren. En daardoor een gezonde tuin, die zichzelf in balans houdt.

Ook is er ruimte voor waardplanten, die van belang zijn voor de voortplanting van bestuivers. Dat betekent dus ruimte voor de brandnetel, waarop onder andere de rupsen van de Dagpauwoog groot worden. Ook Judaspenning en verschillende Schermbloemen zijn goede waardplanten. Dit jaar trok de tuin voor het eerst een Koninginnepage aan, die meteen eitjes begon te leggen op de Sierpeen en het Fijn Akkerscherm. Fantastisch om te zien dat ‘de tactiek’ werkt. De tactiek van de juiste planten en diversiteit.

Ambachtelijk proces

De zaden worden door mij met de hand geoogst en verwerkt. Op mijn dagelijkse ronde door de tuin bekijk ik welke zaden rijp zijn om te oogsten. Daarna drogen de zaden en wordt zoveel mogelijk ‘kaf van het koren’ gescheiden. Om ze vervolgens in te pakken in de duurzame papieren zakjes van Zaden uit Zalk.