Droogbloemen bundel

Deze bundel bevat 5 zakjes zaden waarvan de bloemen ideaal zijn om te drogen. Hiermee zet je zowel in de zomer als in de winter jouw eigen duurzame bloemenboeket op tafel. De bloemen, zaaddozen en halmen in deze zaden bundel hebben allemaal een andere vorm. Dat maakt het leuk ze te combineren in een boeket. Maar een bos of een paar stelen van één bepaalde soort bij elkaar zijn ook mooi.

Droogbloemenbundel met:

  • Ridderspoor mix roze en blauw
  • Papaver mix dieppaars en ‘black swan’
  • Groot trilgras
  • Strobloem roze
  • Judaspenning

Er zitten ruim voldoende zaden in de zakjes om zowel in de zomer verse bloemen te kunnen plukken voor op de vaas als om te drogen voor de wintermaanden. Je kan ze dan verwerken in een boeket, krans of er bijvoorbeeld je eigen kerstballen mee vullen. Op internet vind je veel leuke do it yourself ideeën met droogbloemen.

Droogbloemen kunnen jaren mooi blijven. Voor behoud van de kleur is het belangrijk de bloemen niet in direct zonlicht te zetten, dan blijven ze het langst op kleur.

Bundel droogbloemen 5
Klik op de foto om de zaden voor deze droogbloemen te bestellen

Uitgebreide informatie over deze mix
Elke van deze bloemsoorten heeft zijn eigen zaai moment en de planten verschillen in hoogte. Het is daarom ook niet de bedoeling om ze als mix door elkaar te zaaien. Zaai ze los van elkaar op hun eigen plek en pluk daarna de bloemen voor het uiteindelijke boeket. Voor specifieke zaai informatie over elke soort kan je hier terecht.

Hieronder lees je meer over de eigenschappen van de afzonderlijke bloemen als droogbloem.

Ridderspoor droog je wanneer de meeste bloemen van de steel in bloei staan. De bloemen behouden hun vorm grotendeels en blijven prachtig op kleur. Knip (op een droog moment) steeds alleen die bloemstelen die klaar zijn om te drogen. Hang ze in een klein bosje op de kop bij elkaar te drogen op een droge redelijk donkere plek. Het donker zorgt ervoor dat de bloemen hun kleur beter behouden.

Papaver is prachtig in de bloei en geliefd bij hommels en bijen. Na de bloei vallen de bloemblaadjes af en wordt de zaaddoos, die eigenlijk het hart van de bloem is, zichtbaar. De bolvormige zaaddozen zijn eerst nog groen van kleur, na een tijdje drogen ze in en krijgen ze een naturel licht bruine kleur. Daardoor zijn ze mooi te combineren met andere droogbloemen. Ze kunnen indrogen in de tuin of in bosjes ondersteboven. Wanneer ze aan meer licht worden blootgesteld, worden de stelen en zaaddozen lichter van kleur. Voor de houdbaarheid maakt dat niet uit, het is een kwestie van smaak. Het is wel van belang de zaaddozen te plukken voordat de vogels de zaden eruit pikken. Je kan natuurlijk ook wat laten staan voor ze.

Groot trilgras, geeft mooie druppelvormige halmen in een goudgele kleur. De stelen zijn wat korter dan de andere bloemen, waardoor ze mooi langs de zijkant van een boeketje kunnen worden verwerkt. Ze geven een speels en natuurlijk effect.

Strobloem, is bij uitstek een droogbloem die haar kleur en vorm prachtig behoudt. De bloem opent zich laagje voor laagje en uiteindelijk wordt het ronde hart van de bloem zichtbaar. De bloem gaat na plukken nog iets verder open. Probeer dus in een vroeg stadium te plukken, wanneer er net een of twee randjes van de buitenste bloemblaadjes open zijn gevouwen maar het hart van de bloem nog niet zichtbaar is. Wanneer je het mooi vindt dat het hart wel zichtbaar is, kan je ook in dat stadium plukken maar zorg er dan wel voor dat de bloem pas net helemaal geopend is. Wanneer je namelijk wacht totdat de bloem bijna is uitgebloeid vormt deze allemaal pluisjes. Het is makkelijk dit bloeiproces in de gaten te krijgen want het gaat heel geleidelijk.

Judaspenning is een uitzondering in dit rijtje eenjarige planten. Het is namelijk een tweejarige plant, hij zal het eerste jaar niet meteen bloeien maar blad en wortels vormen. Het jaar daarop bloeit de Judaspenning in het voorjaar met paarse bloemen. Na de bloei komt de magie, de bloemen transformeren geleidelijk aan in penningen. Wanneer de penningen een aantal weken oud zijn en volgroeid, kunnen de stelen worden afgeknipt en verder indrogen. Wanneer de penningen goed droog zijn (knisperen) kan je de buitenste 2 matte vliesjes eraf pellen/ wrijven. Dan verschijnt de mooie glimmende penning.

Heel veel plezier met jouw droogbloemen!