Herkomst van de zaden en manier van werken
Alle zaden zijn afkomstig van planten uit eigen tuin en pluktuin. Ik tuinier gifvrij en zonder kunstmest. Op natuurlijke wijze met respect voor en in samenwerking met, de dieren onder en boven de grond. Bemesten doe ik met zelf gemaakte plantengier. Door een natuurlijk evenwicht in de tuin zijn er nauwelijks plaagdieren. Af en toe zitten er bladluizen op de planten maar met behulp van lieveheersbeestjes, oorwurmen en vogels, is die plaag snel verholpen. 

Handwerk
De zaden worden door mij met de hand geoogst en verwerkt. Op mijn dagelijkse ronde door de tuin bekijk ik per dag welke zaden rijp zijn om te oogsten. Daarna drogen de zaden en wordt ‘kaft van het koren’ gescheiden. 

Kleur van de bloemen
De bloemen groeien in de volle grond en worden veelvuldig bestoven door hommels, bijen en andere insecten. Daardoor ontstaan er variaties in kleur bij de bloemen die uit het zaad van deze bloemen worden opgekweekt. Persoonlijk hou ik van deze verassingen van de natuur. Bij de Lupines, Akelei en Scabiosa zijn deze variaties het duidelijkst waar te nemen. Het is steeds weer een verassing welke tint deze bloemen krijgen. De meest voorkomende kleuren komen uit het roze, paarse of blauwe kleuren spectrum. 

Zaden uit Zalk bij de pluktuin