Het drogen van je eigen bloemen
Hieronder kun je lezen over het hoe, wat, waar en waarom van het drogen van je eigen gekweekte droogbloemen. Wanneer je zelf geen bloemen kweekt heb ik tot slot ook een tip hoe jij toch aan schone droogbloemen kan komen.

Duurzaam
Je eigen gekweekte bloemen drogen is de meest duurzame manier om in de wintermaanden bloemen creaties mee te maken. In de winkel zijn veel droogbloemen met een spray, verf of glitters behandeld waardoor je ze naderhand absoluut niet bij je compost of in de groene container kan gooien. Daarnaast worden er in de reguliere bloementeelt vaak bestrijdingsmiddelen* gebruikt en worden de bloemen soms uit het buitenland ingevlogen. Met je eigen opgekweekte bloemen kan je hierin dus een groot verschil maken.

*zie uitzending keuringsdienst van waarde 16-09-2021
Droogbloemen in mand
Bos droogbloemen op tafel

Geschikt om te drogen
Je kan natuurlijk met allerlei bloemen experimenteren, om te kijken hoe mooi ze zich laten drogen. Het is nogal smaak afhankelijk of je het uiteindelijk mooi vindt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Ranonkels, Rozen en Dahlia’s te laten drogen. Ze hebben dan wel een andere sfeer dan in verse staat. Soms is het een kwestie van ‘anders kijken’ of het juiste moment. Zelf waardeer ik droogbloemen nog net een tikkeltje meer in de wintermaanden, wanneer veel kleur uit de tuin is verdwenen. Ik heb geleerd de rustieke sfeer die droogbloemen geven steeds meer te waarderen. En van sommige droogbloemen ben ik ronduit fan, zoals Strobloemen in al hun snoepkleurtjes, de kunstzinnige zaaddozen van Juffertje in het groen en de zilverkleurige penningen van de Judaspenning. Maar ook Tarwe halmen, de schermbloemen van Achillea filipendulina  en de vrolijke gele trommelstokjes van de Craspedia vind ik fantastisch.

De beste resultaten heb je met bepaalde bloemen die bij uitstek geschikt zijn om als droogbloem te gebruiken. Zoals mijn hierboven genoemde favoriete soorten. Welke ook zeker in dit rijtje thuis hoort is Statice/Lamsoor, een mooie vuller met veel kleine bloemetjes in verschillende pastel en felle tinten verkrijgbaar, makkelijk zelf op te kweken. Ook Ridderspoor behoudt kleur erg mooi en bloemvorm grotendeels. Zaaddozen van papaver hebben een mooie neutrale kleur en combineren overal mee. Daarnaast kan je nog denken aan takken Eucalyptus, gedroogde varens en takken met bessen en rozenbottels.

Mijn top 12:

 1. Strobloem (de bloem)
 2. Ridderspoor (de bloem)
 3. Juffertje in het groen (de zaaddoos)
 4. Papaver (de zaaddoos)
 5. Statice (de bloem)
 6. Judaspenning (de zaadpenningen)
 7. Achillea filipendulina (de bloemschermen)
 8. Craspedia (de bloem)
 9. Vlas (de zaaddoosjes)
 10. Groot trilgras (de halmen)
 11. Tarwe (de halmen)
 12. Mottenkruid (kleine ronde zaaddoosjes langs de steel)

Tips voor het drogen van je eigen bloemen

 • Pluk op een droog moment
 • Pluk op het juiste moment voor wat de bloei betreft. Ridderspoor pluk je het best wanneer de meeste bloemen in bloei zijn, behalve die in het topje. Strobloem pluk je het best wanneer deze net een rand bloemblaadjes heeft uitgevouwen.
 • Verwijder het meeste blad langs de steel
 • Maak kleine luchtige bundeltjes, bind ze met een touwtje of elastiekje aan elkaar
 • Maak een ophang constructie van bijvoorbeeld een waslijn, een schuin trappetje, een horizontaal opgehangen tak of een wasrek.
 • Hang de bundeltjes op de kop te drogen op een droge, donkere plek, die ook enigszins warm is en goed geventileerd kan worden. De warmte zorgt ervoor dat het droogproces versnelt waardoor er minder kans op schimmel vorming is. Het donker zorgt ervoor dat de bloemen hun kleur beter behouden.
 • Na een aantal weken zijn de bloemen droog en klaar om te verwerken:
  – Plaats je droogbloemen creatie buiten direct zonlicht voor een langer kleurbehoud van je bloemen.
  – Voor de speelse veldboeket look is het leuk bloemen te gebruiken met verschillende vormen en structuren, zoals bolvormen, aarvormen, schermbloemen en halmen.
 • Was je handen nadat je mogelijk met giftige bloemen, zoals Ridderspoor, hebt gewerkt.
 • Wanneer je zelf geen bloemen opkweekt kan je ze ook gaan plukken bij een nabij gelegen pluktuin. Deze zijn ook vaak op een natuurvriendelijke manier opgekweekt *

  *Zie www.slowflowers.nl voor een lijst met adressen voor pluktuinen
Droogbloemen tegen tafel